Пра курсы
ГАРАДЫ :

| Тэма: Пчалярства/Бортніцтва

30.09.2015
ЦІКАВІНКІ Нацыянальныя напоі з мёдам

Крамбамбуля — Шклянку гарэлкі змешваюць з такой самай колькасцю вады. Дадаюць мускатны арэх, мёд, карыцу, тоўчаную гваздзіку і 4-5 зярняткаў горкага чырвонага перцу. Усё гэта вараць цягам 10 хвілін. Пасля таго дадаюць яшчэ шклянку гарэлкі і пакідаюць у закрытай пасудзіне на 5 хвілін. Працэджваюць праз 4 слаі марлі ў бутэльку, укінуўшы туды перад гэтым 2-3 гарошыны чорнага перцу.

Крупнік – змешваюць у пасудзіне ваду, мёд, спецыі (карыца, гваздзіка, кардамон, мята, молаты чорны перац) ды соду і праварваюцьна павольным агні цягам 30 хвілін. Ахалоджваюць сумесь да пакаёвай тэмпературы, затым працэджваюць праз марлю. Пераліваюць у слоік і дадаюць гарэлку або каньяк. Затым герметычна закрываюць слоік і ставяць на 20-30 дзён у прахалоднае месца. Фільтруюць гатовы напой праз марлю і вату, затым вытрымліваюць яшчэ 10-15 дзён. Можна спажываць.

Медавуха (мядуха, медуніца) — мёд ці адходы пры медагонцы разбаўляюць гатаванай вадой, дадаюць дрожджы, хмель і трымаюць 6 — 8 сутак у халодным месцы. Медавуха гатовая.

Канон (канун) — традыцыйная абрадавая страва, з якой пачыналі памінкі. У разбаўленую мёдам ваду (сыту) крышылі спэцыяльна спечаны прэсны корж, булку ці абаранкі (паводле народных вераванняў, мёд ужывалі для таго, каб памерламу было «соладка на тым свеце»).

Партнёры — Кісларод
Партнёр — Цэнтр Кола
Партнёр — Сувеніры пра Беларусь
Партнёры — Трэці Сектар
Партнёр — Падароск
Партнёр — Будзьма
Партнёр — Viapol
Партнёр А-100
Кнігарня Логвінаў
Партнёр — Velcom па-беларуску
Партнёр — Лятучы ўніверсітэт
Партнёр — Галерэя Ў
Інфапартнёр — kniharnia.by
Інфапартнёр — Новы час
Інфа-партнёр — Разам
Інфа-партнёр knihi.by
Інфа-партнёр tuzin.fm
Інфапартнёры — ЭўраБеларусь
Інфапартнёры — Радыё Рацыя
Інфапартнёры — Нашыя Дзеткі
Інфапартнёр — Белсат